Favoritövningar

När det kommer till överkroppsträningen, så har jag upptäckt några övningar som verkligen tilltalar mig. Vill dock tillägga att jag alltid brukar köra igenom hela kroppen vid mina pass, men nedanstående övningar tillhör mina favoriter för tillfället. Har ni någon speciell övning ni gärna kör?

Dips - Triceps, bröst och axlar



Skivstångscurl - Biceps och underarmar



Cable crossover - Bröst



Plankan - Mage och korsrygg

Träningsvärken är påtaglig

Har en fruktansvärd träningsvärk idag. Men tycker samtidigt att det är skönt. För mig är det ett bevis på att man faktiskt har använt tiden på gymmet till att träna och ingenting annat. Ikväll väntar ett pass för nederkroppen, vilket troligtvis lär innefatta några maskiner och därefter löpbandet i trekvart. Imorgon är det vilodag och därefter kör jag åter ett överkroppspass på torsdag.

I'm back!

En vecka sedan senast. Men jag lever, det gör jag! Har som jag skrivit, tyvärr legat hemma och varit sjuk. Det har gått lite i perioder och känner mig i dagsläget fortfarande lite hängig. Men det är i överlag betydligt bättre, så jag tänker inte klaga.

Kom faktiskt ifrån gymmet för en liten stund sedan. Körde ett lite lättare överkroppspass och därefter kondition i en dryg halvtimme. Riktigt skönt att träna redan på morgonkvisten. Det var jag och en grupp pensionärer på plats. Lugn och ro med andra ord!

Glömde dock att väga mig förut, men kan med garanti säga att jag har ökat ett kilo eller två. Mycket på grund av min kreatinkur, men sen har jag också ökat matintaget den senaste tiden. Så det känns skönt, riktigt skönt!

Och snart är det dags för en ny kroppsbild. Lär inte ha hänt överdrivet mycket, speciellt inte nu när jag har legat sjuk. Men en bild kommer att komma. Blir dock först om två veckor, så att det blir ungefär samma datum varje månad.

På bättringsvägen

Äntligen lite ljus i tunneln! Känner att jag börjar komma på bättringsvägen. Huvudvärken är där till- och från, men snuvan har blivit bättre och likaså halsontet. Vilket är framsteg. Tänker dock inte återuppta träningen förrän jag känner mig 110% frisk. Men nu är jag i alla fall på rätt väg, vilket är en stor lättnad. Nu ser man bara fram emot att få köra igång igen. Ska försöka publicera mer bilder i bloggen också, vilket antagligen gör det lite roligare att besöka den.

Men vad roligt man kan ha!

Som ni kanske vet, så efterfrågade jag en träningspartner för ett tag sedan. Och en dag fick jag faktiskt någon som hörde av sig. Trodde i alla fall jag. Signaturen "Jessica" skrev och berättade hon snart var 22 år gammal, bor i Huskvarna och gärna tränar ihop med mig. Kul tänkte jag, men valde att avvakta. I kommentaren låg det även med en e-postadress (enbart synligt för mig). En e-postadress som enligt Facebook går till en kille.

Jag ryckte på axlarna och brydde mig inte särskilt mycket. En dag senare, så får jag ett mail i min inkorg. Mailet var ifrån samma person som stod bakom Facebook-kontot och antagligen också e-postadressen som var medskriven i kommentaren ifrån "Jessica". Dock olika e-postadresser, men dom ledde till samma kille på Facebook.

Han, skrev i alla fall och gav mig komplimanger för bloggen. Samtidigt som han berättade att han var ny i stan och behövde någon att träna med. Är det meningen att jag ska ta såna här människor på allvar? Förstår inte hur dom/ni orkar. Låt mig vara! Låt mig träna ifred! Och snälla, sköt er själv!

TACK!

Sköt dig själv och skit i andra!

Tänk att det finns folk till allt. Och vart man än vänder sig, så verkar det inte finnas ett enda ställe som är fritt från idioter. Det har under de senaste dagarna ramlat in en hel del kommentarer i bloggen. Negativa sådana. Och givetvis ifrån anonyma människor.

En kommentar kom ifrån signaturen "Marcus" som skriver att jag ska byta gym. Är tydligen en skam för "dem" och han har också sett mig träna, vilket enligt honom var pinsamt. Någon minut innan denna kommentar, kom det en annan ifrån signaturen "Niklas". Han skriver att jag är en bögjävel.

Det komiska i det hela, är att jag kan se ip-numret ifrån personen som kommentaret. Och tragiskt nog är det exakt samma ip-nummer och kommentarerna landade bara någon minut efter varandra. Men smart nog i olika inlägg, så att det inte skulle verka alltför uppenbart.

Om man ska ha en åsikt om något eller någon, speciellt när man starkt kallar någon bögjävel. Varför kan man inte då säga det med sin rätta identitet? Och gällande att jag tydligen är homosexuell, så är det väl ändå inte jag som har sett dig på gymmet, letat upp din blogg, kollat på dina bilder och därefter kommenterat. Right?

Förövrigt väldigt intressant, att så fort en kille stör sig på en annan kille, så är den personen alltid bög i dennes ögon. Alltid. Och även fast det handlar om en sexuell läggning, så får man ändå höra det gång på gång. En aning trött på folk och dess skällsord. Cut it off!

Ångest

Har legat sjuk mer eller mindre hela veckan. Har inte tränat sedan i tisdags och ångesten är därmed ett faktum. Speciellt när jag fortfarande är krasslig och har tänkt ta det lugnt resten av veckan. Inte bra! Har dock kört på med mina drinkar och även kreatinkuren, även om det mest lär göra att jag lägger på mig en massa onödigt fett. Men jag behöver öka i vikt, så det är bara att köra på! Förhoppningsvis mår kroppen bra av att jag vilar i helgen, vilket gör att jag om allt går enligt planerna, åter kan köra igång på måndag. Peppar peppar!

Svar på tal #2



- "Hur tänker du med marklyft på underkropp? Har du lyft det någon gång? Spännande blogg".

Svar: Marklyft är egentligen en helkroppsövning, men med tanke på att den fokuserar främst på höftsträckaren, dvs baksida lår och rumpa, samt ryggradssträckarna. Så det är väl mest därför jag kör den på underkroppspassen! Kul att du gillar bloggen i övrigt, hoppas att du fortsätter att följa den.


- "Vad är ditt mål? sunk-hunk , smal och slank- stor och stark... Vad vill du nå med träningen? Har du några delmål? Kämpa på, och "one more rep" som vi brukar säga!".

Svar: Mitt mål är att öka i vikt och muskler. Låter väldigt skummigt, men eftersom att det här är första gången som jag på allvar tar tag i gymtränandet, så utgår jag ifrån det. Vill väl i längden komma upp i 80-85 (ligger på ca 70 kg i dagsläget) och på det bygga muskler. Har inte satt upp något delmål ännu, utan min fokus nu är på att komma igång och "få upp flåset". Vill väl kunna se ut något i stil med detta i slutänden.



Tips för att öka i vikt!

Det här är experternas bästa tips på hur man ökar i vikt. Noterbart är att med dessa tips, brukar man vanligtvis öka ca 1 kg per månad. Ibland lite mer, oftast i början. Glöm dock inte att det tar tid. Vid undervikt, precis som vid övervikt, behöver vi skapa nya vanor och ändra vårt beteende.


* Förutom dina vanliga mål med frukost, lunch, mellanmål och middag bör du lägga till 2 proteindrinkar per dag. (Inte mer. Du behöver inte mer proteiner plus att du lätt blir illamående. Proteiner har en enorm mättnadskänsla)

* Ät regelbundet. Detta gäller inte bara den som vill gå ner i vikt utan också för den som vill gå upp i vikt. Oavsett om du känner hunger eller inte är det A och O att du ändå inte hoppar över målen. 

* Häll upp 2 dl nötter i en dagspåse. (Toppenfett för kroppen) Se till att du har en per dag hela veckan. Ju mer du blandar olika sorter desto bättre. Så var mellanmålet och snackset avklarat.

* Slutligen är Nutrilettbarer (eller andra bantningsbarer) perfekt! Japp, mycket energi på liten yta. Lätt att få i sig då de smakar jättegott. Perfekt att öka i vikt på. Minst en, gärna två OM det går att få ner.

* Som grädde på moset 5 frukter per dag. Snabbt socker som samtidigt ger dig en massa bra vattenlösliga fibrer så din mage fungerar kanon.

* Tillsätt extra fett i matlagningen. Genom att använda matlagningsfett med hög andel omättat fett, t ex oljor eller flytande margarin, når du en bra fettkvalitet i maten. Gör som i södra Europa – ha lite olja i spaghettin, ta en oljedressing till grönsakerna och använd avokado som smörgåspålägg. Ett bra sätt att öka energiintaget är också att äta nötter, mandel och solrosfrön som snacks och godis.

* Ät energität kost. Välj standardmjölk istället för lättmjölk. Se till att du får i dig omättade fetter som finns i bland annat nötter, frön, olja och fet fisk. Välj exempelvis bröd med nötter eller frön, ät müsli till filen och strö nötter över salladen.


Smal som en sticka!

Det är många som har reagerat på min vikt. För tillfället väger jag ca 70 kg och är runt 180 cm lång. Kan kortfattat förklara att det inte alltid har varit så. När jag bodde hemma i Sundsvall, för ett och ett halvt år sedan, så vägde jag ca 80 kg. Därefter har alltså mina kilon rasat.

Mycket pga att jag har haft och fortfarande har problem med magen. Kan dock tillägga att jag alltid mer eller mindre har varit smal, förutom när jag var en liten knubbis till barn dvs. Nu hoppas jag att vikten kan nå normalnivå och att jag framöver stabilt kan ligga på 80-85 kg. Det hade varit skönt!

Sjukling

Vaknade upp imorse med huvudvärk, snuva och halsont. Känner mig allmänt degig, vilket gör att jag avstår dagens träningspass. Har läst på lite gällande att folk ofta blir sjuka när dom börjar att träna. Svaret man möts av, är att folk ofta går ut för snabbt och kör för hårt direkt. Och det är väl i princip det jag har gjort. Gått ifrån 0 till 100 direkt. Men nu får jag satsa på att bli frisk och förhoppningsvis kan jag köra igen redan imorgon, eller i alla fall på fredag.

Vem behöver ett gym?




Svar på tal #1


Fick tre kommentarer gällande kreatinkuren jag påbörjade igår.


- "Vad har du för kreatin?".

Svar: Jag använder mig av kreatin från Gymgrossisten. Klicka här om du vill läsa mer om det!


- "Eftersom kreatin binder vätska så är det 2 kilo vätska du har tagit på dig".

Svar: Att kreatinet binder vätska, det är någonting som jag är väl medveten om. Men jag hade redan ökat ett kilo innan jag påbörjade kreatinkuren. Anser dock inte att kilo hit eller dit gör speciellt mycket, men för psyket är det skönare när det går uppåt än neråt.


- "Det är bra! Ett tips med kreatinkuren, kör den i etapper för den kan vara väldigt vätskebildande, men det där är olika för varje person nästan. Bara ett tips!".

Svar: Jag kör kreatinkuren som angivet på förpackningen. Det innebär kortfattat, att kuren delas upp i två faser. Fas 1 och Fas 2. Under den första fasen, så tar man fyra gånger per dag, 1 tesked med kreatin och blandar ut det med vatten. När första fasen är avslutad (efter fem dagar) så kliver man på Fas 2. Under den fasen, så trappar man ner och tar enbart 1 tesked per dag (helst på morgonen) i 6 till 65 dagar. Därefter tar man ett uppehåll på några veckor, för att sedan börja om på nytt.

Schemaändringar

Jag har gjort lite ändringar i min träning. Har nämligen bytt till ett annat schema. I början var det tänkt att jag skulle köra på det här schemat. Men jag har nu efter lite feedback, valt att ändra om lite.

Fick nämligen höra att det första schemat inte var optimalt. Att det var för låg frekvens, vilket helt enkelt innebär att musklerna tränas för sällan. Och med andra ord så bygger man inte lika bra på det viset. Så, därför blev jag rekommenderad att köra halvkroppspass istället.

Det här är mitt nya schema:

Dag 1: Överkropp
Dag 2: Underkropp
Dag 3: Vila
Dag 4: Börja om

Överkropp:
5 set Bänkpress,
5 set Skivstångsrodd
5 set Militärpress
4 set Bred kabelrodd
4 set Sidolyft
2 set Superset: Skivstångscurls och Skullcrushers

Underkropp:
5 set Knäböj
5 set Marklyft
5 set Benspark
5 set Crunches
5 set Stående vadpress
5 set supersettat med 3 set lårcurl

Kommer även att lägga in ett till två pass i veckan med ren konditionsträning. När det sedan kommer till träningen av underkroppen, så brukar jag slänga in några set av "Plankan" som i mitt tycke är en riktig killer. Men på ett positivt sätt. Riktigt bra träning!

Plus på vågen

Det går framåt. Vägde mig på gymmet idag och vågen visade 72kg, vilket är en ökning på 2kg sedan min start den 9 januari. Inte mycket att hänga i julgranen tänker ni, men för min del så är det ett framsteg. Förhoppningsvis blir det en ännu större ökning nu i och med min kreatinkur. Men bortsett ifrån det så är det bara att fortsätta äta. Och äta. Och äta.

Turbulence

Finns det något bättre än musik när man tränar? Det håller mig både motiverad och peppad. En av låtarna som brukar gå på högvarv under mina träningspass är "Turbulence" av Steve Aoki, Laidback Luke & Lil' Jon. Känns kanske mest som en partylåt, men när låten når refrängen så exploderar varenda liten endorfin i min kropp. Underbart!


En framtidsvision

Det är många som har frågat mig vad som är mitt slutmål. Som rubriken till min blogg lyder, så är tanken att jag ska gå från sunk till hunk. Därefter är allt egentligen enbart en tolkningsfråga. Vad är egentligen en hunk? Namnsättningen på bloggen, är mest för att det låter klatschigt. Men, om vi ska drömma oss bort en aning, så kan jag bjuda på några "drömkroppar".

Matt Barr

Cam Gigandet

Alex Pettyfer

Mitt träningsschema

Dag 1. Axlar och mage - 6-10 repetitioner, 3-5 set med tunga vikter.

Dag 2. Mage och ben - 6-10 repetitioner, 3-5 set med tunga vikter

Dag 3. Rygg och biceps - 6-10 repetitioner, 3-5 set med tunga vikter.

Dag 4. Bröst och triceps - 6-10 repetitioner, 3-5 set med tunga vikter.

Dag 5. Kondition - 45-60 minuter


Vad tycker ni? Själv tycker jag att det är ett bra schema med ett skönt upplägg. Det är dock svårt att uttala sig i förväg, men jag kommer att ge schemat några veckor och därefter får vi väl se hur det känns.


Kreatinkur och nytt schema

Imorgon är det dags för ännu en träningsvecka. Ska också påbörja en kreatinkur, så att jag både ökar i vikt och får lite extra ork på köpet. Tror att det i sin tur kan öka mitt självförtroende en aning. Det blir dessutom ett nytt träningsschema från och med imorgon. Ska sikta in mig på att träna fem gånger i veckan. Blir nog jättebra ska ni se!

Skönt med en vilodag eller två

Har inte varit så mycket aktivitet under helgen. Tränade i fredags och kondition stod då på schemat. Joggade i drygt 45 min på löpbandet och spenderade därefter en kvart med stretching. Känner att jag behöver aktivera hela kroppen och bli mer flexibel. För tillfället är jag som en skyltdocka. Idag körde förövrigt försäsongsträningen igång för fotbollsgrabbarna. Och även fastän jag är tränare, så ska jag försöka att vara med så mycket som helst när det kommer till övningar, fys osv. Gratis träning är aldrig fel!

Allt går bara man vill!

Jag är väldigt idrottsintresserad. För min egen del, så har jag varit aktiv med både innebandy och fotboll. Främst inom det sistnämnda. Började att spela när jag var en liten pojkspoling och fortsatte på det spåret fram tills att jag blev drygt 18 år gammal. Fotbollen har alltid varit en stor del av mitt liv och är ännu idag. Minns att det dock var rätt tuffa tider, stundtals i alla fall. Vi tränade nästan varje dag, körde ett flertal fyspass och det var i allmänhet rätt hårt. Just då, var det mest att man klagade. Det var jobbigt och man hade ingen ork. Man blev sliten.

Har ett starkt minne av att jag brukade cykla till- och från träningarna. Hemåtresan var uppför en brant backe. Vilket inte lockar efter ett jobbigt fyspass exempelvis. Men vad gjorde man? Jo, man körde på. Och på den tiden var jag faktiskt relativt vältränad. Konditionen var på topp, jag hade en stark fysik och var i allmänhet i ett bra skick. Kanske inte mycket till bolltalang, men springa det kunde jag. Mycket det tack vare all cykling.

När man tänker tillbaka på dessa tider, så brukar jag mestadels sakna det. Mest för att man har insett vilken oerhörd "slacker" man har blivit. Är numera inte alls lika aktiv och hästlängder ifrån samma fysiskt starka människa. Dessa tankar gör mig dock motiverad. Väldigt motiverad. Med tanke på att jag har varit i det stadiet tidigare, gör det att jag i dagsläget vet att jag med lite vilja och ett jävlaranama, kan nå precis lika långt. Om inte ännu längre.

Allt går man vill. Och den här gången så vill jag verkligen. Vill få in i mitt huvudet att jag kan klara av det här. Och när jag dessutom nu driver en blogg, så kan jag inte "fuska" eller komma undan. Eller givetvis kan jag, men nu när folk följer mig på min resa, så vill jag även utåt bevisa att även jag kan. Och ni kommer att få se resultat, vänta ni bara!

Ännu mer motivation!


Träningspartner sökes!

En tanke slog mig tidigare idag. Man skulle haft en partner. En sån där träningspartner. För tillfället så drar jag mig alltid till gymmet helt solokvist. Vilket egentligen inte gör mig någonting. Tycker att det är väldigt skönt att plugga i hörlurarna och bara köra järnet. Bryr mig inte så mycket i vilka som är på gymmet eller hur det ser ut.

En sak jag har lärt mig, är att oavsett om du bor på gymmet eller är där någon gång ibland, så är det vad du gör av tiden väl där, som spelar någon roll. Med andra, kan jag säga att jag varit och gymmat hela veckan, men om jag på det, knappt ansträngt mig, så spelar det ju ingen roll i slutänden.

Men, åter till ämnet. Om det finns någon träningsglad människa i Jönköpingsområdet som precis som jag, gärna har någon att träna med. Hör av dig, så ska vi se om vi kan ta och styra upp något! Jag håller till på Sportlife, mestadels på Racketcentrum i Huskvarna.

Det börjar att kännas

Min kropp tar kål på mig. Men på ett positivt sätt. Tror jag! Har nu tränat fyra dagar i streck och det börjar att kännas både i kropp och huvud. Men det är skönt. Och första gången på väldigt länge som jag är så pass aktiv. Fast som sagt, så är det bara skönt!

Vägde mig på gymmet idag förövrigt och såg att jag hade gått upp ett kilo. Ingenting att hurra över, eftersom kilon snabbt går upp- och ner. Men det visar i alla fall att jag är på rätt väg! Imorgon blir det en vilodag för min del och på fredag kör jag åter igång igen!

Chocolate dream á la Joakim

Precis som utlovat, så ska jag dela med mig av "receptet" till min drink. För min del, så funkar den lika bra på morgonen som efter träningen eller framåt kvällskvisten. Nu är det dock inte säkert att alla har de ingredienser som krävs, men i överlag så är det saker som man vanligtvis har hemma.

Det enda ni behöver göra, är att slänga ner alltihop i en blender (vilket är en förutsättning för denna drink) och låta den gå i ca 30 sekunder. Sen är den redo att drickas! För min del har detta blivit lite av en drog och jag brukar köra ungefär två omgångar per dag. Väldigt bra för min del som försöker att gå upp i vikt. Med andra ord kan jag enkelt svepa detta på sidan om en måltid eller liknande. Toppen!

- 1 msk O'boy (alt kakao)
- 2 råa ägg
- 2 dl havregryn
- 2 dl gainerpulver (går givetvis att byta ut mot någonting annat)
- 4 dl mjölk

+ ev frukt eller bär

Om ni t ex inte har gainerpulver hemma, eller möjligtvis inte gillar O'boy, så går dessa två givetvis att bytas ut mot någonting annat. Allt är egentligen efter smak och tycke. Viktigt för min del dock är att få med ägg och havregryn, samt mjölken givetvis. Hoppas att det smakar!





Trött i armarna


Kom hem ifrån gymmet för en liten stund sedan. Det var som vanligt knappt en människa där, vilket som tidigarenämnt, är fördelen med att träna på förmiddagarna. Det blev i alla fall en dryg timmes träning och nu är det skönt att vara hemma. Ska väl hoppa in i duschen härnäst och därefter äta en sen lunch. Tror att det blir korv och makaroner. En drink har jag dock redan tryckt i mig, men det är bara att gapa och se glad ut!

En bra start på dagen

Klockan är snart 09.30 och jag ska iväg till gymmet om en liten stund. Sitter för tillfället och dricker en shake innehållandes både goda och nyttiga ingredienser. En alltid lika bra start på dagen! Kan lägga upp ett recept på den lite senare idag.

Triceps och ben står på dagens schema. Finner det väldigt avslappnande att kunna gå och träna på morgonen. Mest för att det är lite folk, vilket gör att man kan gå runt lite som man vill och "ta det lugnt". Om ni förstår vad jag menar?

Nu har jag i alla fall fyllt på iPoden med lite ny träningsmusik, som förhoppningsvis taggar igång mig extra mycket! Dags att packa väskan och kila iväg till bussen. Jag återkommer senare idag med bl a receptet på min drink.

Motivation när det är som bäst!


Dags att damma av gymkortet!


Om man är medlem på Sportlife, kan man logga in och se över sin träningsstatistik. Jag skaffade mitt gymkort i maj 2011 om jag minns rätt. Sedan dess har jag tränat 21 gånger. Det är inte okej! Speciellt inte när jag betalar si och så mycket varje månad, för ett kort som knappt (inte alls) används. Borde skämmas. Men nu kommer det att bli ändring på detta!

Min kropp - Januari 2012

Här kommer lite bilder på min kropp. Jag kommer att successivt publicera bilder månadsvis så att ni kan se min förhoppningsvis synbara förändring. Här nedan ser ni i alla fall hur min kropp ser ut idag vid startskottet den 9 januari 2012.

Vikt: 70 kg
Längd: 180 cm


Välkommen till min nya blogg!

Hej och varmt välkommen till min nystartade träningsblogg!

Här kommer ni att få följa mig på en spännande resa genom den stora träningsdjungeln. I många år har jag haft problem med att gå upp i vikt, vilket har gjort mig både deprimerad och omotiverad att träna. Nu har jag dock valt att en gång för alla att ta tag i det hela. Tanken är att den här bloggen ska bli ett hjälpmedel längs vägen. Förhoppningsvis blir det också en inspirations- och motivationskälla även för er.

Om ni vill veta mer om mig, kan ni kika in på min vanliga blogg - http://joakimforsberg.se

Nu kör vi!

RSS 2.0